Rady v kuchyni
- Katastrofy nejen v kuchyni
- Rady naší babičky
- Rady podle horoskopu
- Sezónní kuchyně
- Vychytávky pro kuchaře

Rady v kuchyni vám pomohou lépe zvládnout domácnost a rychle vyřešit problémy, které vás mohou potkat.
Určitě vám přijdou vhod cenné rady, jak vylepšit přípravu jednotlivých jídel nebo jak si poradit s nenadálou pohromou v kuchyni.
Katastrofy nejen v kuchyni
-
Jak na skvrny od ovoce?123
Katastrofy nejen v kuchyniSkvrny od ovoce vyčistíte čpavkem nebo slabým roztokem sody. Skvrnu můžete také posypat solí a nechat ve vodě několik hodin působit. Další možností, zejména na staré a zaschlé skvrny, je líh.
-
Mastné skvrny na tapetách60
Katastrofy nejen v kuchyniNa mastné skvrny na zdech nebo tapetách co nejrychleji přiložte školní piják. Vše přežehlete nahřátou (nikoliv horkou) žehličkou.
-
Vadí vám zápach při smažení?64
Katastrofy nejen v kuchyniPokud nevlastníte digestoř, pomoci vám může miska s bílým octem postavená vedle sporáku – ta zápach pohltí.
-
Kuchyňské odtoky72
Katastrofy nejen v kuchyniKuchyňské odtoky prolévejte slanou vodou, zabráníte tak usazování mastnoty.
Rady podle horoskopu
-
Vodnář66
Rady podle horoskopuVodnáři jsou obecně přizpůsobiví lidé a ani jídlo není výjimkou. Proto jim nedělá problém dát si třeba rychlou polévku, ale umí si vychutnat i tříchodový oběd v luxusní restauraci. Vodnáři mají rádi sladké, zejména tam, kde je něco s čokoládou a vanilkou.
Vhodné pokrmy: mrkev, listová zelenina, ryby, zejména losos, celozrnné produkty, nízkotučné mléčné výrobky, citrusové plody, strava bohatá na vitamín C. -
Střelec64
Rady podle horoskopuStřelci jsou aktivní lidé, proto občas jedí v poklusu. To však neznamená, že si neumějí vychutnat dobré jídlo. Rádi si přidají a neohlížejí se na to, jestli je jídlo dietní nebo je to vyhlášená kalorická bomba.
Vhodné pokrmy: ořechy, semena, ryby, drůbež, telecí maso, nízkotučné mléčné výrobky, grapefruity, mandarinky, banány, listová zelenina. -
Štír91
Rady podle horoskopuŠtíři jsou experimentátoři a objevitelé v životě i při vaření. Uvařit vlastní originální pokrm je pro ně hračka. Zároveň dokážou ocenit dobré jídlo, které připravil někdo jiný. Červené maso, česnek, cibulka a těstoviny jsou na špici žebříčku jejich oblíbených pokrmů.
Vhodné pokrmy: ořechy, semena, bylinné čaje, hlavně mátový, brambory, ryby, drůbež kromě husy a kachny, listová zelenina, jídla bohatá na vitamín C včetně zelí a paprik. -
Váhy70
Rady podle horoskopuPro Váhy je nejdůležitější stolování. Ať už se jedná o celkové prostředí nebo jen o ubrus, který je na stole. Rovněž dokážou ocenit vkusně naaranžované jídlo na talíři. Váhy jedí málo a nikdy se nepřejídají. Těstoviny, saláty a bílé maso patří mezi jejich oblíbené pokrmy.
Vhodné pokrmy: komplexní uhlovodany, ořechy, semena, strava bohatá na vitamín C, játra, listová zelenina, nízkotučné mléčné výrobky.
Rady naší babičky
-
Bylinky, co léčí nadýmání.104
Rady naší babičkyKdyž vaříte brambory nebo připravujete zelí, nezapomeňte přidat kmín. Saturejka, dobromysl, fenykl či anýz pomáhají, pokud je nerozžvýkáte. Skvělý je i neslazený mátový čaj nebo čerstvá zelená petrželka.
-
Heřmánek proti bolestem45
Rady naší babičkyČaj z heřmánku je vhodný při žaludečních obtížích, bolestivé menstruaci, průjmových onemocněních, nachlazení, podporuje pocení. Zevně se používá jako kloktadlo při onemocnění ústní dutiny, k výplachům při hemeroidech a problémech v oblasti vagíny, má protizánětlivé účinky.
-
Křen na výron79
Rady naší babičkyNa výron použijeme svazek křenového lupení, do kterého nohu zabalíme. Prokládáme studenými obklady.
-
Zeměžluč na podporu trávení62
Rady naší babičkyZeměžluč je součástí některých léků podporujících vylučování žluči při onemocnění jater a žlučníku, povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení.
Vychytávky pro kuchaře
-
Moučníky se sušeným ovocem98
Vychytávky pro kuchařeDo moučníků můžete přidat sušené ovoce, které zjemníte, když ho předem namočíte do černého čaje.
-
Příliš silná káva?62
Vychytávky pro kuchařePříliš silnou kávu můžete zředit vařenou čokoládou, získáte tak lahodný nápoj.
-
Těsto na bramborák78
Vychytávky pro kuchařeTěsto na bramboráky bude světlé, když do brambor nastrouháte jednu mrkev.
-
Masový vývar vařte vždy na mírném ohni.7
Vychytávky pro kuchařeTmavou pěnu, která někdy při vaření vzniká, opatrně z polévky sesbírejte. Vývar vařte několik hodin, bude tak mnohem silnější.