zavřít

MENU

Recepty

  • Nacházíte se:
  • Úvod
  • Recepty
  • Hlavní chod
  • Grilované vepřové špízy s arašídovou omáčkou a okurkovým salátem
ZPĚT NA Recepty

Grilované vepřové špízy s arašídovou omáčkou a okurkovým salátem

2,9 Hodnotilo: 654 lidí
Chod
Hlavní chod
Příležitost
Grilování
Náročnost
Snadné
Doba přípravy
60 min.
Počet osob
4 osoby
Autor
Vitana

CO BUDEME POTŘEBOVAT

Maso ↓
vepřové maso (kýta, bok, plec, krkovice)
800 g
paprika sladká mletá
1 lžička
kajenský pepř
0,5 lžičky
pepř bílý mletý
0,5 lžičky
sůl
větší špetka
olivový olej
4 lžíce
limety k podávání
2
Omáčka ↓
arašídy nesolené
150 g
kousek zázvoru
kousek (asi 2 cm)
cibule
1
olivový olej
1 lžíce
chilli kousky
0,5 lžičky
kokosové mléko
150 ml
voda
100 ml
limetová šťáva
pár kapek
sůl
čerstvě mletý pepř
Salát ↓
salátová okurka
1
olivový olej
1 lžíce
limetová šťáva
1/2
sůl
čerstvě mletý pepř
 
 

PŘÍPRAVA RECEPTU

Špízy jsou sázka na jistotu. Jsou jednoduché, rychle připravené, praktické. A hrozně dobré! Na špejli se skvěle hodí vepřové maso, bývá tučnější, a tak se nevysuší a zůstane pěkně šťavnaté. Koření a vůně ohně masu dodá ten správný šmrnc. Arašídová omáčka z kokosového mléka a svěží okurkový salát zakápnutý limetovou šťávou vetkne známému a všemi oblíbenému pokrmu exotický nádech.

Postup:

Maso nakrájíme na kostky velké asi 3 cm. Ve velké míse promícháme sladkou papriku, kajenský pepř, bílý pepř (množství podle chuti), špetku soli a olej. Ve směsi obalíme maso a necháme ho marinovat asi 30 minut (nebo v lednici až 2 hodiny).

Pokud budeme na špízy používat špejle, namočíme je do vody, aby se při pečení nespálily.

Začneme přípravou omáčky. V pánvi nasucho opražíme arašídy. Necháme je chvíli zchladnout a poté rozrozmixujeme najemno, pár kousků můžeme nechat nahrubo. Oloupeme zázvor a cibuli. Oloupaý zázvor nastrouháme, cibuli najemno nakrájíme. V pánvi po arašídech rozehřejeme olej, vsypeme na něj zázvor a cibuli, opečeme je dozlatova. Přidáme chilli vločky, promícháme. Přilijeme kokosové mléko a vodu, osolíme, opepříme a vaříme na středním stupni zhruba 5 minut do zhoustnutí. Nakonec vmícháme arašídy a dochutíme limetovou šťávou.

Salát připravíme tak, že okurku nakrájíme na plátky tenké zhruba 3 mm. V misce prošleháme olej s limetovou šťávou, špetkou soli a pepře. Vzniklou zálivku přelijeme přes okurku a pořádně promícháme.

Rozehřejeme gril (nebo předehřejeme troubu na 190 °C). Maso napícháme na špízové jehly nebo špejle a upečeme ho doměkka, trvá to asi 15–20 minut. Je třeba ho pravidelně otáčet.

Grilované špízy podáváme s arašídovou omáčkou, okurkovým salátem a měsíčky limet na zastříknutí.

  • PRODUKTY

  • RECEPTY

  • AKTUALITY

  • KONTAKTY

POŠLETE RECEPT E-MAILEM?
ODESLAT
X ZAVŘÍT

Grilované vepřové špízy s arašídovou omáčkou a okurkovým salátem

X ZAVŘÍT

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

PŘEČTĚTE SI VÍCE ZAVŘÍT