Slovníček pojmů
MALÝ KULINÁŘSKÝ SLOVNÍK
96 CELKEM pojmů ve slovníčku
Připravili jsme pro vás slovníček těch opravdu nejznámějších pojmů, se kterými se dnes již běžně potkáváme na jídelním lístku v restauracích i různých - dnes tak oblíbených - kulinářských pořadech.
Pro lepší přehlednost si je rozdělíme na výrazy popisující způsob úpravy a na názvy samotných pokrmů, popř. chodů i nejznámějších surovin.
-
BOUILLABAISSE [bujabéza]
Legendární francouzský pokrm z Provence. I když se nazývá polévkou, je to plnohodnotné hlavní jídlo. Bouillabaisse má mnoho lokálních variací. Používají se místní ryby a jiné mořské plody (korýši a měkkýši) vařené v polévce. Zásada je, že polévka musí obsahovat nejméně tři druhy ryb a z koření nesmí chybět pepř, cibule, šafrán, česnek, tymián, bobkový list, šalvěj, fenykl a pomerančová kůra. Horká polévka se podává v talířích vyložených opečenými chleby.