Slovníček pojmů
MALÝ KULINÁŘSKÝ SLOVNÍK
96 CELKEM pojmů ve slovníčku
Připravili jsme pro vás slovníček těch opravdu nejznámějších pojmů, se kterými se dnes již běžně potkáváme na jídelním lístku v restauracích i různých - dnes tak oblíbených - kulinářských pořadech.
Pro lepší přehlednost si je rozdělíme na výrazy popisující způsob úpravy a na názvy samotných pokrmů, popř. chodů i nejznámějších surovin.
-
CIZRNA
Cizrna neboli římský hrách. Druh luštěniny, která je podobná hrachu. Je však větší a chutnější. Zrna jsou větší, kulatá a žlutá až žlutohnědá. Má příjemně oříškovou chuť. Cizrna je známá především ve Středozemí a také je tam s oblibou používaná. Na světovém trhu zaujímá místo hned za sójou, fazolemi a hrachem. U nás koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací. Obsahuje bílkoviny, vápník a další důležité minerály. Připravují se z ní nákypy, dušené pokrmy, polévky, saláty, pomazánky atd. Snad nejznámější pokrm je středomořská kaše Hummus (Homos). Cizrna se upravuje stejně jako sója a také se z ní vyrábí mouka.